2012. augusztus 21., kedd

Kezdő ecsetkészlet, nemcsak kezdőknek

 Ebben a bejegyzésben tippeket szeretnék adni nektek egy alap ecsetkészlet összeállításához.
Szerintem, nem feltétlenül kell költségekbe verni magunkat ehhez, jó a Sigma, meg jó a MAC, de igazából ezek nélkül is el lehet boldogulni, főleg úgy, ha csak magunkat sminkelgetjük és nem rohanunk sehova, van időnk elkészülni.
Alapból kell "shader" ecset (inkább kettő, mint egy), amit arra tudunk a legjobban használni, hogy felpakoljuk a színt a szemhéj nagy részére. A H & M ecset (legutóbb 7-800 forintért láttam), mivel elég tömött, nem sajnálták az anyagot belőle, hosszabbak is a szálai, mint egy átlag shader ecsetnek, így ez inkább általános funkciót tölt be, satírozásra is használható. Elég puha, de akinek kicsi a szemhéja, az nem fogja szeretni. Az elf shader ecsete rendelkezik a legrövidebb szálakkal, nagyon szeretem a formáját, azt, hogy ennyire csúcsos, a mélyítővonalban is lehet vele dolgozni, olyan kis precíz. A Sigma E55 és az Essence (400 ft) egyszerűen "eyeshadow brush"-nak nevezett ecsete hasonló alakúak, de a Sigma E55 tömöttebb és sokkal jobban bírja a mosást is. Puhaságban nem érzek túl nagy különbséget, az elf nálam a favourite, meg van évek óta, nem hullik, nem veszített a minőségéből, a legkevésbé az Essence ecsetet kedvelem, a H & M multifunkciós, a Sigma, szerintem nem éri meg a 9 USD-s árát, annyival nem jobb.
H&M, elf,  Sigma, Essence

Sorrend ua, itt is látszik, hogy mennyire hajaz az Essence a Sigma E55-re.

 Ha rajta van a szín (egy vagy több, tetszés szerint) a szemhéjunkon, akkor jöhet a satírozás, azaz blend blend blend baby! Ha egy színnel dolgoznánk, akkor se legyen éles határvonal sehol sem, mert nem szép!
Szóval, kell egy blending ecset is, de inkább kettő, vagy több is. Mert a blending ecset nagyon jó a korrektor eldolgozására is, főleg a szem alatti területen, high lightert is fel lehet vele vinni, meg előfordulhat, hogy egy szemsminken belül kell egy teljesen tiszta ecset csak satírozásra, meg kell egy, amivel éppen csak egy leheletnyi színt viszünk fel. Igazából, blending ecsetből nincs az a mennyiség, ami túl sok szerintem :-)
Két megközelítést lehet látni a blending ecseteknél, vagy a  nagyobb, kócosabb, szőrmókásabb fej a jellemző, vagy a  tömörebb forma, ívelt vég. 
A tömörebb, ívelten vágott, rövidebb szálakkal rendelkező ecsetek: H & M smokey eyes kétvégű ecset (8-900 ft), elf blending eye brush (1,5 font) és az Essence smokey eyes ecset (400 ft).
Igazából nem tudnék nagy különbségeket felsorolni, mindhármat jól lehet, minden fentebb felsorolt esetben használni, talán az Essence minősége a leggyengébb, ez már a 2. ilyen ecsetem, az első kuka volt, mert elengedett a ragasztás, ez a mostani is elég kis kócoska. Az elf régóta megvan, szerintem látszik, hogy nincs megviselve, pedig sokszor mostam már, de a H & M is jól teljesít, főleg a szem alatti karikáimat tüntetem el vele.
H &M, elf, Essence

Sorrend a fenti, nem lehet azt mondani, hogy ordítana a különbség bármelyiket nézve.
A blending család másik fele, a nagyobb fejjel rendelkező ecsetek. Ebből nem találtam drogériásat, az Oriflame (fekete) ecsetet sem lehet már kapni, azt hiszem kivonták, így a Sigma E25 a maga nemében egyedülálló a kollekciómban :-) 
Ha ecsetlen egy satírozó ecsetet kellene választanom, akkor a Sigma E25 lenne az. Bocsánat, de ez megéri a 9 USD-t, mert jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, szinte helyettünk végzi el.

Oriflame, Sigma E25

 Tusecset! Sarkalatos kérdés, mert amennyire nem vagyok a híve a fekete szemcerka szentségének, annyira alapdarabnak érzem a fekete zselés tust. Miért zselés? Mert ez a legtartósabb, színes alapnak is lehet használni és ez a legmegbocsájtóbb a kezdeti bénázásokkor is. Tusecset! Rengeteg fajta van, ott van ferde, a vékony, a hajlított szárú és a zselés tus mellé csomagolt "saját" ecset is.
Kezdem a rosszal, szerintem az Essence ferde ecsete rossz. Túl kemény, egyáltalán nem követi a szempillasor ívét. A H & M smokey másik vége a ferde tusecset, ami nekem sokkal jobban bevált, ez jobban simul a szempillák tövéhez. Az Alverde hajlított szárú darabját egy ideig nagyon nem szerettem, de egy kis gyakorlás után rá kellett jönnöm, hogy nem is hülyeség ez a kialakítás. A vékony ecsetem no name, puhább zselés tushoz használom. A Maybelline, amellett, hogy maga a tus (3000 ft körül) is eszméletlen, a mellé adott ecset is nagyon-nagyon jó, ha vki igazán jó ár-érték arányú cuccot keres, akkor ez az!
Ebben a kategóriában nem emelnék ki egy ecsetet sem, mert ez tényleg egyénenként más és más, próbáljatok ki több fajtát ...
Alverde, no name, Maybelline

H & M, Sigma F 40, Essence
 Arcra való ecseteknél nálam az alapozó ecset felesleges (bbkrém kézzel), a púder ecset szintén felesleges, mert az inkább lehúzza, megbolygatja a cuccot az arcon.
A ferde fejű kontúr ecset bronzerhez, pirosítóhoz elengedhetetlen darab IMHO. Sajnos, a régi Essence pirosító ecsetet nem lehet már kapni, pedig az milyen jó volt, annál jobb nem is kellene, ha lehetne kapni, nem is írnék mást! Az új ferdén vágott, pink ecsetben (500 ft) sajnos nincs elég anyag, nincs tartása egyáltalán, gyakorlatilag szétesik, szétcsúszik abban a pillanatban, ahogy az archoz ér. A H & M ecset (900 ft) feje erősen a túl nagy kategória felé csúszik, de ezt azzal próbálom orvosolni, hogy mosás után ecsetvédőt húzok rá, így formázom, nem a legjobb így sem, de jobban használható, nem teríti be a fél arcomat. A Sigma F40 (14 USD) segítségével pontosan oda lehet felvinni a bronzert, pirosítót, ahova szántuk, puha, nem hullik, jó!
Essence, Sigma F40, H & M

 Jolly joker ecsetek. Emlékszem, amikor a Sigma kijött az F80 -as ecsettel (16 USD), mindenki oda, meg vissza volt érte. És joggal! Szuper-szuper puha, mint egy kisnyuszi popija, annyira sokoldalú, hogy nincs is annyi dimenzió a világon! Bronzerhez, pirosítóhoz, alapozóhoz, púderhez..... A F80 előhírnöke volt az elf studio line powder brush,  (3,75 font) ami tudja mindazt a multifunkciót, mint az F80, csak egy kicsit kevésbé jól. Főleg azért, mert az elfnél kicsit spóroltak az anyaggal, így viszont könnyebb tisztán tartani, mert az F80 egyetlen hibája, hogy nehéz teljesen tisztára mosni és egy évezred, amíg megszárad.
Összefoglalva: 2 elf shader ecset, 1 Sigma E25, 1 elf blending, 1 H & M smokey kétvégű ecset, Maybelline tusecset, 1 Essence ferde kontúr ecset plusz 1 Sigma F40 vagy kettő elf studio powder brush. Ennyi lenne, ha nem lennék olyan rohadt lusta és nemcsak minden szökőévben egyszer mosnék ecsetet....

Kedvenc ecset? Tippek?

3 megjegyzés:

  1. Én az Oriflame- től rendeltem ecsetkészletet anno. Meglepő, de teljesen használható és egész jók minőségileg is :) Nem hullik, annyi az anyag benne, amennyi kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak a blending ecsetet vettem meg végül, de megnézegettem a többit és tényleg jók!

      Törlés
  2. Konkrét kedvenc ecsetem nincs, talán az Essence Smokey eye pedig eléggé sokat használok.

    http://moonangelstories.blogspot.com

    VálaszTörlés