2017. február 8., szerda

Declutter, anti-haul

A declutter és az anti-haul két olyan kifejezés, amit 2016-ban ismertem és szerettem meg. Úgy érzem, hogy mindenhonnan, de főleg a social mediaból az ömlik ránk, hogy vegyél és vegyél még, mindig az új kell, mert az új a legjobb, a több jobb, a legtöbb a legjobb. Ez az őrült fogyasztási láz iszonyatosan stresszes. Nekem 2016. folyamán lett végleg elegem ebből a járványból. Tényleg stressznek éltem meg, hogy mennyi cuccom van. Nem szerettem már rendezgeti a gyűjteményemet, nem szívesen túrtam bele. Használtam az új cuccokat és csak ritkán kerültek elő a régi kedvencek. 
Szerencsére, úgy érzem van a social medianak egy olyan része, vannak olyan képviselői, akik velem együtt megcsömörlöttek a habzsolási mániában. Rengeteg zűrzavart felszámoló videó van. Az egyik kedvencem Julia Graf teljes tisztítókúrája volt. Julia kb. egycsilliárd éve készít videókat és rengeteg sminkescucca volt és még maradt is, de iszonyatosan inspiráló volt a sorozata.

A declutter videókon kívül az anti-haul vidiket is nagyon megszerettem. Kedvencem Kimberly Clark! 

Neki hihetetlenül okos meglátásai vannak. Például: a limitált kiadások egyrészt mesterségesen gerjesztik az érdeklődést valami iránt és ami, nagyon fontos, hogy a cégeknek abszolút nem kell felelősséget vállalniuk a limitált kiadás minőségéért, mert úgysem arra lettek tervezve, hogy újra és újra megvedd őket. Nem kell jó minőségűnek, tényleg jól használhatónak lennie, ha limitált. És, ha belegondolsz ez milyen durva! Fizetsz valamiért egy magasabb árat, amiről tudja a cég, hogy nem tett bele annyit, mint egy állandó termékbe. Persze, ez nem minden cégre és nem minden limitált kiadásra igaz. Vannak eszméletlen jó kollekciók, amelyekben igazán kitűnő darabok sorakoznak. Nem vagyok a trend kiadások ellen, az okos vásárlás mellett vagyok.
Itt kell megemlítenem, hogy ezek a declutter és anti-haul videók vagy egyéb social media megjelenések a szépségápolás sminkes részére jellemzőek. A beauty szféra körmös részére még nem értek el. És, bevallom, hogy én pont emiatt nem szívesen olvasgatok mostanában körmös blogokat. Mindenhonnan jön, hogy az ezer és millió körmös márka milyen limitált kollekcióval jön ki kéthetente, nem tudom és nem is akarom már követni. Sokkal jobban érdekelne, hogy mit kezd egy-egy körmös blogger a meglévő készletével, milyen technikákat használ, milyen eszközöket, milyen lakkokat párosít, hogyan díszít. Nem érdekel az ezredik glitteres lakk, amikor én például kifejezetten szeretem a krém finisht és utálok mindenféle lemoshatatlan bigyóval szenvedni. Ráadásul, sokszor magában gyönyörködtet egy lakk és nem kell rá csicsa. Van néhány olyan insta feed, amit halálosan unok, mert mindig mindent díszít a lány és iszonyatosan repetitív az egész. Nem akarok senki ellen beszélni, nem akarok senkit megbántani. Csak így érzem már egy ideje, nem véletlenül nincs körmös bejegyzés nálam hónapok óta.
Ami engem illet. Én is válogattam.
Kidobtam, elajándékoztam:
-mindent, amivel kapcsolatban meg kellet alkudnom, például: szép, de nem tartós, szép, de utálom az illatát...
-amit ezer éve nem vettem elő
-jó, de más hasonló terméket szívesebben használtam
-jó, de van másik, ami jobb
-minden narancsos piros rúzsom ment a kukába, mert utálom ezt a színt
-minden, ami nem állt tök jól szerintem
-minden szürkés vagy nagyon sötét szemfestéket, mert nem használtam 
-minden, ami nagyon régóta megvolt
-minden, aminek megrongálódott vagy már nagyon csúnya volt a csomagolása.
Összességében mindent, amire nem gondoltam, hogy kifejezetten szeretem és jól áll nekem.
Nem dokumentáltam a blogon, hogy mennyi mindent kidobtam, de tényleg sokkal-sokkal kevesebb cuccom van.  Rengeteg sminkterméket, körömlakkot elajándékoztam, kidobtam. Szatyorszámra! 
Most, ha veszek valamit, vagy kapok valamit és tesztelés után is meg akarom tartani, akkor legalább annyi darab cucc meg a kukába, mint amennyi bekerül a készletbe. (Teljesen véletlenül született is egy bejegyzés, amiben látszik a rendszer: itt)  Így értem el például, hogy most már van szabad hely a rúzsos dobozomban, ami volt már olyan szinten tele, hogy egymásra kellett dobálnom a cuccokat és nem is találtam semmit benne....
Most, olyan jó rendezgeti és nézegetni a készletemet. Olyan szép cuccaim vannak! Imádom! :-)

10 megjegyzés:

  1. Én költözés miatt tartottam 2 kör declutter-t: először még otthon a pakolás közben ment sok minden a szemétbe, a második kör már az új lakásban volt a kipakolás közben. Sokkal jobb is így, átláthatóbb a készletem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nálam is a költözködésekkel kezdődött, nem akartam sok cuccot, szemetet meg végkép nem magammal vinni. A kevesebb cuccot jobban lehet értékelni, mert a tömegben elvesznek a kedvencek :-)

      Törlés
  2. Sajnos a limitált szó engem is megbabonáz :D. Lakkoknál szerencsére kevésbé, testápolási szerekre ugrok többnyire. De érdekes, amit mondtál, hogy nem minden esetben fektetnek a minőségre hangsúlyt. Úgyhogy ma nem is bánom, hogy nem jutott a DM unikornisos tusijából.

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon felnyitotta a szememet ezt a minőség dolog....mert ha visszagondolok, tényleg rengeteg szépen csomagolt, de egyébként csapnivaló vacak limitált darabbal találkoztam már....az unikornis tusit ne is emlegesd, mert nem bírja a bőröm a Baleat, de az a tusi KELL...azzal vigasztalom magamat, hogy csak 249 forint most :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy alakult, hogy elvileg nekem is lett :D Kami szerzett nekem egyet :) Ennyit az önmegtartóztatásról :D Igazad van, olcsó :)

      Törlés
    2. Nekem is más vette meg, kíváncsian várom, hogy milyen illata van a szivárványnak :-D

      Törlés
  4. Úristen milyen jó cikk! Én is belefáradtam a folyamatos újdonságok mániás vásárlásába. Most már tizenötször meggondolom, hogy mit veszek meg, és azon vagyok hogy mindent el is használjak, mielőtt újdonságokba ölök pénzt. Így is annyi sminkes holmim van, hogy hat nőnek is elég lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanez nálam :-) hihetetlen fárasztó és tényleg stresszes ez a halmozás és az újdonságokkal naprakésznek lenni....ha vki ezt élvezi, akkor örülök neki, de én tényleg nem bírtam már....bevásárolni Glamour napokon szoktam és fogok, de azt a listámat is ezerszer át fogom nézni!! :-)

      Törlés
  5. Remek cikk lett! :) Abszolút egyetértek és én magam is az utóbbi 1-2 évben jutottam el arra a pontra, hogy kész, nem férek a sminkcuccaimtól, kencéimtől, most már elég. :D

    Nálam ez a folyamat a körömlakkokkal majd a sminktermékeimmel kezdődött. Emlékszem a legelső szelektálás után is voltak olyan termékek, amiket azért tartottam meg, mert "á, ez még jó lesz valamire", "ó ezt ezért szerettem, azt azért", de a következő alkalommal ezek is ugyanott végezték. Ma már lelkiismeret furdalás nélkül "engedem el" a kencéket, mert ha már egyszer eszembe jutott, hogy túl kéne adnom rajta, az úgy is van, nem éri meg győzködni magam, hogy maradjon. És sosem volt még úgy, hogy kerestem volna az adott terméket, mert szükségem van rá.

    Idén a hajápoló, test és arcápoló termékeknél vezettem be drasztikus változtatásokat. Kidobáltam minden olyan terméket, ami lejárt vagy már nem szimpi az állaga/illata.
    Elajándékoztam azokat, amik remek állapotban vannak, de van belőle több is vagy szimplán nincs már szükségem rá. Hú, nagyon jó érzés volt most is! :D És természetesen nem vehetek új kencéket, míg el nem használom a jelenlegieket.

    Számomra sokkal jobb érzés olyan termékek birtokában lenni, amik tényleg "megszolgálják" az árukat, mindegy, hogy az mennyi volt, mert jó minőségűek, örömmel gondolok rájuk. Persze én is behibázok néha, de legalább újra megerősít abban, hogy maradjak a jól bevált dolgoknál :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem én is, hogy egyre könnyebb megválni a nem szeretem cuccoktól. Nekem költözéskor a ruhákkal kezdődött egyébként, repültek minden felé :-)
      Ez az "örömmel gondolok rájuk" érzés, amit én is keresek, szeretek és most már elértem :-)

      Törlés