2015. március 1., vasárnap

Minden fejben dől el avagy a Diétám története 2.

Ahogy ígértem, itt jön a folytatás.

Az új étrendem kialakításának legelső fejezete az volt, hogy egy hétig minden egyes falatról naplót vezettem. Mindent felírtam, a mennyiséget is és azt is, hogy milyen hatással volt a szervezetemre. Fájt e tőle a hasam vagy nem, ez volt a legfontosabb kérdés. Ezt a kajanaplót vittem a dietetikusomhoz, akivel átbeszéltük, hogy mit kell változtatni. Mit kell elhagyni, miből kell több, miből kevesebb. Mivel, amikor legelőször beszéltünk, teljesen le voltam eresztve, egyáltalán nem volt semmi erőm, nagyon a végét jártam, agyilag és pszichésen is, így nem kezdtünk el kalóriát számolni, meg grammra méregetni. A célkitűzés sem konkrét szám volt, hanem, hogy jól érezzem magam és javuljon az életminőségem.

Elhagytam:
-koffein, ezt azért, mert az irritált bélrendszeremnek kellett a pihenő
-tej és tejtermékek, bár sajtot szoktam néha, néha enni
-fehér kenyér, mert nem egészséges
-bubis italok, se diet coke, se bubis ásványvíz
-péksütemények.

Amit beépítettem:
-naponta  ötször, kis adagok
-felkelés után  rögtön kell valamit enni, ezt nagyon nehezen tartom be, mert reggel rohanok, mint egy őrült
-minden étkezés fele zöldség, egy negyede fehérje (husi, nálam csirke vagy hal) és egy negyede keményítő (tészta, rizs, burgonya, kenyérféle)
-hetente csak egyszer eszek burgonyát, csak egyszer tésztát, csak egyszer rizst, 
-kenyérből csak teljes kiőrlésű, de nem magos
-egy zárt ökölnyi a mértékegység, tehát egy zárt ökölnyi adja ki az egy negyed rész husit
-ha édességre vágyom, akkor kölesgolyót szoktam eszegetni, ami kalóriadús, de hamar eltelít, ezért nem lehet belőle sokat enni, Dm-ben van kakaós, isteni finom
-mostanában rászoktam az update meggyes rétesre, de ezt is csak egy héten egyszer szoktam enni
-tojást is csak egyszer eszek egy héten
-tejből akármilyen zab, mandula, rizs, szója tejet szoktam inni.

Óhatatlanul felmerül a "csalás" kérdése. Mi van akkor, ha nem 100%-ban azt eszem, ami a diétámban jóvá van hagyva? Megmondom! SEMMI!!!!! Ha egyszer-egyszer elgurul a gyógyszer és megeszem egy hamburgert, vagy egy nutellás palacsintát? SEMMI baj nincs! Semmi!! Egyetlen egy "rossz" étkezés nem veszélyezteti az elért eredményeket, nem kell csalódottnak érezni magunkat, nem kell őrült módjára fogadkozni. De, nem is szabad azt mondani, hogy juj reggel megettem egy csokis kekszet, akkor az egész napom el van rontva és akkor azt eszek, ami a kezembe kerül. Nem, egy rossz étkezést nem kell, hogy kövessen még 4. A hibák azért vannak, hogy elkövessük őket és kijavítsuk őket. Hamburger, sajt nélkül sok zöldséggel, nem sült krumplival, hanem salátával. Egy nutellás palacsinta, nem öt(ven) darab.




2 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy :) Azt hiszem én is veszek majd kölesgolyót, mert sajnos túlságosan szeretem a csokis kekszeket... amik általában roppant egészségtelenek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te is ügyes vagy...csokis keksz szabad, csak mértékkel, igazából minden szabad, mértékkel!

      Törlés